Lasertherapie goede resultaten bij Hidradenitis Suppurativa

Het team van medisch adviseurs van de Hidradenitis Vereniging telt twee vouwen die zich dagelijks als therapeutes bezighouden met de huid en met huidproblemen. Miriam van de Vlag runt haar praktijk in Amersfoort en ziet en behandelt daar ook regelmatig hidradenitispatienten.

Jaren geleden alweer ontdekte zij dat het behandelen van hidradenitis met lasertherapie een heel goed effect had. Aanvankelijk was ik minder bekend met de aandoening maar als snel ging ik me erin verdiepen. De ervaring met hidradenitis en de behandeling daarvan nam toe en inmiddels durven ze zich wel specialisten te noemen op dit gebied.

Miriam: ‘Ik heb tientallen hidradenitis patiënten gezien in mijn praktijk voor huidtherapie en op dit moment behandelen wij er actief nog een klein aantal. Daarvan durf ik te zeggen dat dit echt een chronische groep is die voor “onderhoud” terugkomt. De meeste mensen met lichtere vormenvan hidradenitis zie ik eigenlijk na 7 tot 9 behandelingen niet meer terug, omdat ze geen of veel minder klachten hebben op die plekken.’

Op de vraag of daar het succes bewezen is, antwoorden ze positief en ze geven aan dat ze dit bovendien met onderzoek kan onderbouwen.

“Alle hidradenitis patiënten die wij ooit hebben behandeld met lasertherapie, hebben wij 2 jaar na behandeling aangeschreven met als doel om hun klachten te inventariseren. Er was bijna niemand meer die klachten bleef houden en de kwaliteit van leven nam toe, behalve bij een enkeling die de behandeling niet had afgemaakt en bovendien kampte met overgewicht en nog rookte.”

Mate van hidradenitis

Miriam van de Vlag behandelt mensen met hidradenitis in Hurley stadium 1, 2 en 3 (drie stadia waarvan 1 de minder ernstige en 3 de zeer ernstige ontstekingen betreft). Een groot deel van de cliënten heeft al een hele weg afgelegd in het medische circuit voor ze op huidtherapie stuiten.

Miriam: “Het lijkt wel of ze zich aan een laatste strohalm vastklampen. Er is hun al gezegd dat het chronisch is, dus niet meer over gaat en dat ze er maar mee moeten leren leven. En dan proberen ze weer wat anders en komen ze bij ons.”

”Als er nog actieve ontstekingen zitten, kunnen deze in de eerste 1 a 2 weken na behandeling soms nog wat verergeren. De haartjes moeten eruit en dan gaat het wat irriteren. Dat is even schrikken, maar er volgt daarna al snel verbetering. De lasertherapie geeft geen littekens. Soms zijn mensen al eerder geopereerd of hebben verlittekening van eerdere ontstekingen. Bij behandeling zien we dan verbetering van die bestaande littekens optreden, ze worden een stuk zachter.”

”De meeste hidradenitis patiënten die zijn behandeld, hadden klachten op de bekende behaarde plekken als oksels, liezen en schaamstreek. Maar ze zagen ook patiënten met met ontstekingen op niet-behaarde plekken zoals borsten, buik, taille of heup. Van de plekken zonder beharing is wel eens gezegd dat wrijving door bijvoorbeeld strakke kleding een rol kan spelen bij ontstaan of verergering van klachten. Wij geven dan ook altijd kledingadvies aan hun cliënten. Maar natuurlijk komen ook de bekende issues als gewicht en roken in de gesprekken aan de orde. Deze onderwerpen maken we ook bespreekbaar vanuit de kennis die opgedaan is als medisch adviseur van de H.P.V.”

Het resultaat als drijfveer

De rol van medisch adviseur van de vereniging vervullen we graag. Het is nog steeds het resultaat dat ons drijft, merkt Miriam op. ”In het begin waren we verbaasd over het grote aantal mensen dat last heeft van hidradenitis, namelijk 7%(!) van onze cliënten. De groep die we helpen is zo blij en zo dankbaar dat wij daar enorm veel energie van krijgen. We nemen de tijd en we geloven in onze behandeling. Een mooi voorbeeld is een heel jonge meid die een opleiding volgde voor tennislerares. Door flinke hidradenitis in haar oksels moest ze stoppen met sporten en dus ook met de opleiding. Onlangs is door de laserbehandeling zo´n grote verbetering opgetreden dat ze weer aan het tennissen is. En pijnvrij…. Dat geeft toch moed!. De aandoening lijkt voor een aantal mensen toch goed te behandelen op deze manier.”

Belangbehartiging en voorlichting

Een lastig punt is nog wel de vergoeding van huidtherapie. Deze verschilt per verzekeraar. We zeggen onze cliënten altijd dat ze op “nee” moeten rekenen, dan kan het altijd meevallen. Wij doen erg ons best om in een brief naar de verzekeraar de behandeling uit te leggen en te verantwoorden, in de hoop dat dit de uitslag geeft voor vergoeding.en we adviseren onze cliënten om een klacht in te dienen bij een afwijzing. De alternatieven zoals antibioticakuren of incisies kosten toch ook geld?

Miriam geeft aan dat verdere verspreiding van informatie over lasertherapie als methode en het effect ervan op hidradenitis wenselijk is. Er zijn op dit moment al wel collega’s die hun raadplegen vanwege de ervaring die ze ermee hebben. En in Amersfoort en omgeving verwijzen specialisten inmiddels. Andere opties die genoemd worden, zijn het informeren van de beroepsgroep van huidtherapeuten via hun eigen tijdschrift, tot het contacten van de twee huidtherapie-opleidingen om voorlichting te geven.

Laserbehandeling

Het principe van de behandeling is dat met laser zeer zuiver licht op de huid wordt gericht om de haarcellen te verwarmen. Op die manier worden de haarfollikels zodanig vernietigd dat zij geen haren meer kunnen aanmaken. Uiteraard wordt ook aangedane huid gereinigd en worden ontstoken plaatsen met zorg behandeld (soms door een ontlastende punctie). Behandeling wordt standaard voorafgegaan door een zorgvuldige intake en gevolgd door adviezen rond zelfzorg thuis. Let op: mensen met hele dunne of blonde haren kunnen niet met laser behandeld worden, want de laser herkent de haren dan niet.