Behandelopties voor een naevus van Becker

Wist u dat bij 1 op de 200 mannen een naevus van Becker voorkomt? Toch is er nog veel onduidelijk over deze goedaardige ‘moedervlek’. Ik heb de feiten en de behandelopties op een rijtje gezet.

Wat is een naevus van Becker?

Een naevus van Becker is een eenzijdige, scherp begrensde hyperpigmentatie. Deze komt veelal op de schouder, schouderblad of bovenarm voor. De plek kan verschillend van grootte en vorm zijn. Er groeien dikke en stugge haren.

Een naevus van Becker wordt vaak rond het 8e levensjaar zichtbaar en neemt in de puberteit toe. Het begint als een lichtbruine vlek, later wordt de plek dikker en ontstaat er ook overbeharing. De bruine kleur neemt toe door zonlicht. Soms wordt de plek dan ook opeens duidelijk zichtbaar na blootstelling aan de zon. De grootte varieert van enkele centimeters tot de helft van het bovenlichaam.

De oorzaak is onbekend. De vlek kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar is dan nog niet zichtbaar. De cellen die de vlek vormen hebben een verhoogde gevoeligheid voor mannelijk hormoon. Dit verklaart waarom de plek vaak pas in de puberteit zichtbaar wordt en vaker voorkomt bij mannen.

Er bestaat ook een Becker’s syndroom; een zeldzaam variant waarbij de borst aan de aangedane kant niet goed gevormd kan worden. Daarnaast kunnen er afwijkingen aan het skelet voorkomen, kaak- of tandafwijkingen, extra tepels en afwijkingen aan schaamlippen of scrotum.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Een naevus van Becker is goedaardig, er kunnen geen kwaadaardige cellen groeien. Daarom is er geen medische noodzaak om een naevus van Becker te verwijderen. Echter, de vlek zal niet spontaan verdwijnen en in de puberteit wordt de vlek groter. Vaak wordt dit als cosmetisch storend ervaren.

Er zijn twee behandelingen mogelijk:

  • Laserbehandeling om de haargroei te verminderen
    Met de lightsheer diode laser kan de haargroei zo goed als volledig verwijderd worden. Klik hier voor meer informatie over onze ontharingslaserbehandeling.
  • Laserbehandeling om het pigment te verminderen
    Helaas is het resultaat hiervan vaak teleurstellend. Camouflage crèmes bieden in dit geval een alternatieve oplossing.

Herkenbaar?

Heeft u last van een naevus van Becker? Neem contact met ons op. Onze ervaren en deskunidge huidtherapeuten stellen graag samen met u een effectief behandelplan op.

Miriam