Wat zijn acne verwante huidaandoeningen?

Acne verwante aandoening

In mijn twee vorige berichten heeft u het positieve effect kunnen lezen van acne therapie. Acne en acne verwante aandoeningen komen voor bij zowel pubers als volwassen. Deze vervelende huid problemen kunnen mede door schaamtegevoel het zelfvertrouwen schaden van de patiënt.

Daarnaast heb ik u verteld hoe acne ontstaat en welke acne soorten we kennen. Echter, er zijn nog meer huidaandoeningen die sterk lijken op acne. Deze noemen we acne verwante aandoeningen. Om uw huid een effectieve behandeling te geven, is het noodzakelijk om eerst de juiste diagnose te stellen.

Wat zijn de belangrijkste acne verwante huidaandoeningen?

Er zijn meerdere huidproblemen die lijken op acne. Ik noem in dit artikel de twee meest voorkomende vormen.

Dermatitis perioralis

Rondom de mond zien we kleine rode bultjes en puistjes die klachten van jeuk, schilfering, stekend gevoel of branderigheid kunnen geven. Opvallend is dat het gebied direct rondom het lippenrood niet is aangedaan. Ook aan weerszijden van de neus en rondom de ogen treden deze huidafwijkingen op. Dermatitis perioralis wordt veroorzaakt door een aantal factoren:

 • Een (langdurig) gebruik van corticosteroïd crèmes in het gezicht.
  Soms wordt de aandoening in eerste instantie herkend door de arts als een “gewoon eczeem” en behandeld met een corticosteroïd crème, waarna de aandoening verergert. In andere gevallen is er sprake van een “corticosteroïd verslaving”. De aandoening reageert aanvankelijk goed op de corticosteroïd crème. Maar, na stoppen komt de afwijking in een ernstiger mate terug. Vervolgens gebruikt de patiënt opnieuw de crème, waarna er een vicieuze cirkel ontstaat.
 • Het veelvuldig gebruik van corticosteroïden in pufjes, inhalatoren of in neussprays.
  Dit zien we met name bij jonge kinderen en volwassenen.
 • Het frequent gebruik van cosmetica in het gebied rond de mond, zoals dag- en nachtcrèmes.
  Bij mensen die al een vette huidtype hebben, raken de huidporiën gemakkelijk verstopt. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen.

Gistpuistjes

Gistpuistjes is een huidaandoening waarbij haarfollikels of haarzakjes ontstoken raken als gevolg van de overgroei van normale huidgisten. Gist is vooral aanwezig in haarzakjes die veel talg produceren. Het gaat om puistjes en pukkeltjes ter grootte van speldenknoppen. Voorkeurslocaties zijn het voorhoofd, langs de haargrens, in de kaaklijn en nek, op de rug en borst. Bij deze huidaandoening ontstaan er (soms uitgebreide) rode bultjes en puistjes. Het gaat gepaard met jeuk en krabeffecten. Alleen bij overgroei zorgt het voor problemen, zoals de kenmerkende jeukende puistjes. Gistpuistjes komt voor in combinatie met gewone acne of acne tarda. In dat geval is het lastig vast te stellen wat de belangrijkste component is. Externe factoren die gistpuistjes bevorderen:

 • een warm, vochtig klimaat
 • afsluitende kleding
 • vette, afsluitende crème.

Herkenbaar?

Heeft u last van acne? Neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek. Aan de hand van uw huidanalyse stellen onze ervaren en deskundige huidtherapeuten een effectief behandelplan op. Samen laten wij uw huid weer stralen.

Miriam

 

P.S. Lees hier meer over onze acne behandeling.