Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat hier om een pijnlijke, chronische aandoening. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt lipoedeem symmetrisch voor op heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan. Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt zich ook lymfoedeem (vochtophoping) binnen een periode van vijftien jaar. Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisico’s. Vaak is er ook een combinatie met spataderen.

Wat zijn de oorzaken van lipoedeem?

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Bekend is dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen. En, de ziekte wordt niet veroorzaakt door teveel eten! Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.

Lipoedeem begint of verergert vaak bij een hormoonwisseling, (puberteit of na een zwangerschap). In een enkel geval speelt de menopauze of een aandoening zoals een schildklierafwijking, een rol.

Hoe herkent u lipoedeem?

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt onderkend. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties te voorkomen.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • zwaar gevoel in de benen
  • pijn in de (opgezwollen) benen
  • cellulitis (sinaasappelhuid)
  • snel blauwe plekken, problemen bij het lopen (door schurende huid)
  • gewrichtsproblemen
  • gewichtsproblemen

Kenmerkend is ook dat de kledingmaat van het bovenlichaam en van het onderlichaam twee tot drie maten kan verschillen. Lipoedeem kent verschillende stadia, waarvan de kenmerken variëren van een zachte huid en een figuur dat de ziekte enigszins toont tot een huid die walnootachtig oogt en benen die een sterk afwijkende vorm hebben.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Afhankelijk van het ziektebeeld en vooral het stadium van het lipoedeem kan de huidtherapeut u behandelen met oedeemtherapie.

  • met manuele lymfdrainage of specifieke oedeemgrepen zorgt de huidtherapeut er dan voor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Hierdoor vermindert de pijn.
  • ambulante compressietherapie: een combinatie van het zwachtelen van ledematen door de huidtherapeut en bewegen door de patiënt
  • therapeutische elastische kous: door het dragen van een therapeutische elastische kous wordt de weefseldruk verhoogd. Dit zal het oedeem niet verdrijven maar zorgt ervoor dat het oedeem stabiel blijft en niet weer toeneemt.

Wie therapeutische elastische kousen heeft, moet deze altijd dragen. Grote temperatuurschommelingen hebben een slechte invloed op lipoedeem. Datzelfde geldt voor insectenbeten en knellende kleding.