Lymfoedeem

Bij lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht te gering vanwege een stoornis in het lymfstelsel. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos) gewrichtsklachten en huidklachten.

Wat zijn de oorzaken van lymfoedeem?

  • Aangeboren stoornis in het lymfsysteem
  • Ernstige beschadiging van de lymfklieren of lymfvaten als gevolg van een operatie of bestraling.

Welke soorten oedeem bestaan er?

  • Primair lymfoedeem: dit zijn de gevallen die zich voordoen zonder duidelijke oorzaak. Ze kunnen ontstaan bij de geboorte (congenitaal lymfoedeem), later in het leven (lymfoedema praecox) of zich ontwikkelen na het 35e levensjaar (lymfoedeem tarda). Sommige gevallen zijn zowel veelvoorkomend als erfelijk. Primair lymfoedeem komt meer voor bij vrouwen en doet zich het meest voor aan de benen
  • Secundair lymfoedeem: wordt veroorzaakt door verwondingen, littekenvorming of het verwijderen van lymfeknopen. Dit komt meestal voor na voorafgaande bestraling en/of operatie van de lymfeknopen in de hals, oksel, onderbuik of geslachtsdelen. Dergelijke behandelingen worden meestal gegeven bij kanker aan de borst, baarmoeder, blaas, prostaat of testikels en kwaadaardige melanomen en lymfomen. Soms worden secundaire lymfoedemen veroorzaakt door trauma of chronische infectie van het lymfestelsel (wondroos).

Hoe herkent u lymfoedeem?

Bij lymfoedeem is sprake van een zwelling. Ook pijn, een zwaar en vermoeid gevoel van spanning rondom pols, vingers, enkels, ellebogen of knieën kan het gevolg zijn van lymfoedeem.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

  • Manuele lymfdrainage: met een zacht pompende beweging activeert de huidtherapeut het fijne netwerk van de lymfvaten direct onder de huid. De lymdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht.

  • Oedeem- en fibrosegrepen: met speciale handgrepen wordt vocht door het weefsel naar een plaats vervoerd waar het vocht gemakkelijker wordt opgenomen. met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel soepeler.

  • Ambulante compressietherapie: een combinatie van het zwachtelen van ledematen door de huidtherapeut en bewegen door de patiënt.

  • Therapeutisch elastische kousen: door een therapeutisch elastische kous wordt de weefseldruk verhoogd. Het doel van de kous is niet het verdrijven van het oedeem, maar zorgt ervoor dat het oedeem stabiel blijft. Er zijn therapeutische elastische kousen voor de benen en armen.

CONTACT

OPENINGSTIJDEN

Maandag 08:00 – 20:30
Dinsdag 08:00 – 17:00
Woensdag 08:00 – 16:30
Donderdag 07:30 – 20:30
Vrijdag 08:00 – 17:00

LOCATIE

MAAK EEN AFSPRAAK

Voor het maken van een afspraak of voor informatie kunt u bellen of het onderstaande contactformulier invullen.