Littekens

Volgens van Dale is een litteken: een teken dat van een genezen wond overblijft. Een “lelijk” litteken kan ontstaan als de wondgenezing wordt gestoord. Een dergelijke verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk.

Soms ontstaan er klachten van een litteken wanneer het juist groter wordt, gaat jeuken of pijn gaat doen. Soms wordt het litteken rood, donker en verheven en geeft het bewegingsbeperkingen. Leeftijd, erfelijke factoren, huidskleur, plaats en bijkomende wondinfectie beïnvloeden de littekenvorming.

Om te kunnen begrijpen hoe een litteken ontstaat, is het belangrijk iets te weten over het verloop van wondgenezing. Een wond geneest in drie fasen. De ontstekingsfase duurt een tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Kenmerken van deze fase zijn in het begin: roodheid, zwelling, pijn en warmte. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsels en collageen vezels worden aangemaakt. De regeneratiefase duurt van de vierde tot eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collageen vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen. De rijpingsfase begint rond de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en de afbraak van collageen vezels. Normaliter wordt het litteken minder rood, oppervlakkiger en soepeler.

Soorten littekens

 • ‘normale’ littekens hebben de vorm van een smal wit of juist donker streepje.
 • Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.
 • Hypertrofische littekens zijn breed, rood en verdikt. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd dat bovenop de huid ligt. Hypertrofische littekens kunnen jeuken en pijn doen.
 • Keloïdale littekens groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloïdale littekens ontstaan meestal na een trauma. Ze komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan problemen behandelen die zich kunnen voordoen bij een litteken: hypertrofie, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en vochtophoping (oedeem).

De meest voorkomende behandeltechnieken zijn:

 • massagetechnieken ter vermindering van jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem.
 • het aanbrengen van speciale drukpakkingen, lymftape, siliconenpleisters of-gel tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.
 • lymftaping: bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort “liftende werking” heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de onderhuid, waar structuren liggen als bloed- en lymfevaatjes, maar ook zenuwuiteinden. De lymfestroom en bloedcirculatie wordt gestimuleerd en de zenuwpijn wordt verminderd.
 • peeling:  bij peeling wordt het bovenste laagje dode huidcelen verwijderd. Dat zorgt voor stimulatie van celvernieuwing en afvlakking van het litteken.
 • microdermabrasie: door het “zandstralen” van de huid met aluminiumkristallen over het litteken, wordt celvernieuwing gestimuleerd en vindt afvlakking van het litteken plaats.
 • coagulatie of laserbehandeling om verwijde haarvaatjes te verminderen.
 • camouflage of medische tatoeage kan worden toegepast als het litteken sterk in kleur afwijkt.
 • fractionele laser ResurfX; https://huidtherapie-amersfoort.nl/behandelingen/huidverjonging-laserbehandeling/

CONTACT

TARIEVEN LITTEKENBEHANDELINGEN

Littekenmassage

30 min € 43,00
45 min € 64,50

Microdermabrasie

30 min € 85,00

ResurfX laser

Litteken tot 10 cm € 125,00
Litteken tot 25 cm € 175,00

OPENINGSTIJDEN

Maandag 08:00 – 20:30
Dinsdag 08:00 – 17:00
Woensdag 08:00 – 16:30
Donderdag 07:30 – 20:30
Vrijdag 08:00 – 17:00

LOCATIE

MAAK EEN AFSPRAAK

Voor het maken van een afspraak of voor informatie kunt u bellen of het onderstaande contactformulier invullen.