Al ruim 12 jaar geleden is de praktijk begonnen met langdurige ontharing middels de meest geavanceerde LightSheer diodelaser. De LightSheer diodelaser wordt gezien als de gouden standaard voor permanente haarreductie en is effectief, veilig en snel. Niet alleen klachten van overbeharing kunnen goed behandeld worden met deze methode, ook de aandoening Hidradenitis Suppurativa behandelen wij sinds 2003 met de LightSheer diodelaser met goede resultaten.

Wat is Hidradenitis Suppurativa (HS)

HS betekent letterlijk etterende zweetklierontsteking. Dit is het niet! HS is een ontsteking van de haarzakjes door afsluiting van de uitgang van de haarzakjes. De talgklieren, zweetklieren en andere structuren van de huid kunnen in een later stadium ook ontstoken raken.

HS is een chronische huidziekte, kenmerkend door de terugkerende ontstekingen met name in de liezen, de oksels maar ook in schaamstreek, billen, onder de borsten. Maar ook de rug, benen en achter de oren kunnen aangedaan zijn. Kenmerken van HS zijn pijnlijke, rode zwellingen die zich tot abcessen kunnen ontwikkelen. Op lange termijn kunnen er gangen (sinussen) in de huid ontstaan, ook grote comedonen en kunnen er cystes ontstaan. De pusachtige afscheiding uit cystes, ontstekingen en sinussen veroorzaken een onaangename geur. Als de huid geneest ontstaan er littekens. Vermoeidheid- en gewrichtsklachten komen vaak voor. De exacte oorzaak is onduidelijk, een afwijking in het afweersysteem of structurele afwijking in de haarzakjes dragen mogelijk bij. HS begint met een hoornprop, deze barst open waardoor de levende en dode huidcellen en bacteriën onder de huid terecht komen waar ze niet horen. Het lichaam gaat het opruimen d.m.v. een ontsteking. De ontstekingen kunnen verbindingen met elkaar vormen en op deze manier een netwerk van gangen met uitgangen naar buiten (fistels).

De ziekte begint vaak in de puberteit en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen (3:1). Hidradenitis suppurativa is geen gevaarlijke ziekte, maar beïnvloedt wel de kwaliteit van leven. De ontstekingen zijn pijnlijk en maken (soms) het normale leven (werken, sport) onmogelijk. De littekens zijn niet mooi. Tevens heeft de aandoening een grote impact op het leven.

Behandelopties

Er zijn verschillende mogelijkheden om HS te behandelen, maar geen enkele behandeling kan het probleem snel en definitief oplossen. Ook wanneer een behandeling succesvol is, kan de ziekte in mindere mate terugkeren.

Algemene maatregelen; de eerste stap is algemene en preventieve maatregelen zoals stoppen met roken en afvallen. Maar ook hygiëne, verschonen van kleding en het niet dragen van strakke kleding kunnen preventief werken. Behandelingen met lokale middelen, antibiotica of chirurgie vindt door een arts plaats. Bij Huidtherapie Amersfoort proberen wij middels laserontharing ook preventief te werk te gaan.

Wat is mogelijk met de ontharingslaser?

In de praktijk is duidelijk geworden dat, mits de aandoening in behaard gebied plaatsvindt, de aandoening drastisch kan verminderen na behandeling met de ontharingslaser. Meer uitleg over de werking vindt u op:  https://huidtherapie-amersfoort.nl/behandelingen/ontharingslaser/

Door haarreductie in het aangedane gebied zijn de onderstaande doelen bereikbaar:

  • Verminderen van pijn

  • Verminderen van ontstekingen (inflammatie)

  • Verminderen van folliculaire hyperkeratose

  • HS draaglijker maken in het dagelijks leven / ‘kwaliteit van leven’ verbeteren

  • Ziekteverzuim verminderen

Ervaring van een patient

Sinds de puberteit heb ik vreselijke hinder van HS. Veel ontstoken haarzakjes die zo groot werden als een ei! Veel pijn en ongemak. Ik wilde vroeger helemaal niet gaan zwemmen omdat ik mij vreselijk schaamde voor mijn vrienden. En als ik ging hield ik mijn shirtje aan! Gelukkig ben ik nu ouder en wordt de schaamte iets minder omdat ik weet dat ik er zelf niets aan kan doen!

Een aantal jaren geleden heb ik een aantal OK’s moeten ondergaan om de ontstoken bulten wat uiteindelijk kan leiden tot fistels weg te laten halen. Mijn chirurg adviseerde mij om naar Mirjam van de Vlag te gaan die laserbehandelingen deed speciaal bij mensen met HS met overmatige haargroei! Ik ben daarheen gegaan en heb nu al heel wat behandelingen achter de rug! Ik kan zeggen dat het zeker voor 90% is verminderd. Ik heb minder pijn en ontstoken haarzakjes. Ik kan tevens mijn werk als buschauffeur blijven uitoefenen! Het is namelijk anders niet te doen bij een zittend beroep omdat je liezen zeker bij HS een groot probleem is! Ik ben er erg blij mee!

Het enige nadeel van de behandeling is dat het niet vergoed wordt door de zorgverzekering, omdat het niet evident Base is. Terwijl onderzoeken toch al bewezen hebben dat het helpt. De zorgverzekering begrijpt helaas niet dat 3x per keer jaar een operatie duurder is als de laserbehandeling bij elkaar!

Tot slot blijf ik oprecht heel blij dat Miriam mij vertrouwen heeft gegeven in deze behandeling en dat het enorm is verminderd! Ik kan het iedereen aanraden om deze behandeling te doen als je HS hebt!

Vergoeding is soms mogelijk maar verschilt per verzekering. Ik doe erg mijn best om in een brief naar de verzekering de behandeling uit te leggen en te verantwoorden in de hoop dat dit de uitslag geeft naar vergoeding.

CONTACT

OPENINGSTIJDEN

Maandag 08:00 – 20:30
Dinsdag 08:00 – 17:00
Woensdag 08:00 – 16:30
Donderdag 07:30 – 20:30
Vrijdag 08:00 – 17:00

LOCATIE

MAAK EEN AFSPRAAK

Voor het maken van een afspraak of voor informatie kunt u bellen of het onderstaande contactformulier invullen.